Vergroot je kansen met dit e-book

Standaard sollicitatiebrief downloaden

- advertentie -

Verdien tot wel EUR 90,- per dag met eerlijk thuiswerk.

donwload de gratis sollicitatiebrief - zelf aan te passen

sollicitatiebrief downloaden in Word-formaat (.docx)

sollicitatiebrief downloaden in PDF-formaat (.pdf)

bij sollicitatiebrief - geld verdienen met thuiswerk - alle info online

Deze standaard sollicitatiebrief is vrij te gebruiken en uiteraard kun je ‘m aanpassen aan jouw wensen en situaties.

De onderstaande tips maken je brief nog beter:

 

1. Ga voor een duidelijke structuur

De volgende opbouw werkt altijd goed:

 

1. Opening: waar vond je de vacature?

2. Motivatie: waarom reageer je op de vacature?

3. Argumentatie: waarom ben jij de ideale kandidaat?

4. Afsluiting: blik vooruit op een gesprek

 

Het kan wel een goed idee zijn, na te denken over een originelere binnenkomer. Zo trek je meteen de aandacht en vergroot je de kans uitgenodigd te worden. Solliciteer je voor een creatief beroep, dan is dit trouwens een absolute must."

 

2. Wees niet te eerlijk

'Wat vertel je wel? Wat vertel je niet?'. Ook dat is de oefening die je telkens opnieuw moet maken. Beantwoord je niet helemaal aan de functievereisten of heb je onvoldoende ervaring, verzwijg dat dan. Ga uit van het positieve en schrijf dus over je sterktes en je motivaties in je sollicitatiebrief. Sommige sollicitanten hebben de neiging te eerlijk te zijn.

 

3. Hou het kort: 250 woorden als richtlijn

Als je tientallen redenen hebt, waarom jij de perfecte kandidaat bent, haal dan de belangrijkste redenen er uit, laat de rest weg.

De beste sollicitatiebrieven zijn eerder kort dan lang: 200 à 300 woorden volstaan zeker."

 

4. Spelling moet perfect zijn

Typefouten en grammaticale slordigheden doen een sollicitatiebrief vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geen enkele werkgever neemt graag iemand in dienst die niet eens zijn eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je brief nauwkeurig door als je denkt dat het af is.


Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat je sollicitatiebrief nalezen als je denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar je brief te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen je niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit je sollicitatiebrief in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor je het verstuurt.